فهرست مطالب

آراء - سال چهارم شماره 7 (پاییز 1400)

نشریه آراء
سال چهارم شماره 7 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد رسایی، میثم عباسی لاهرودی*، محمد عباسی لاهرودی صفحات 7-20

    نقش آموزه های اسلامی در سالم سازی محیط اجتماعی و سازمانی کاهش تخلف و جرم، و نیز جایگاه رویکردهای آن در برنامه پیشگیری از جرم و نظام حقوقی اسلام، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در فقه جزایی اسلام، جرم سرقت، تنها جرم مالی بوده که مستوجب حد با شرایطی خاص می باشد. قرآن کریم به عنوان اصلی ترین منبع تشریع اسلامی در آیه 38 سوره مایده، به قطع دست مرد و زن سارق حکم نموده است و این حکم به منزله یکی از حدود تلقی می شود؛ اما روشن است که تفصیل این حکم کلی را باید در پرتو سنت و قوانین موضوعه جست و جو کرد. با بررسی آیه شریفه سرقت، از برداشت های فقهی و حقوقی بهره مند شدیم که اعمال قطع ید بر سارق، مستلزم شرایطی در شخص سارق، عمل سرقت و چگونگی انجام آن و مال مسروقه می باشد. به علاوه، اجرای حد نیز خود شرایطی دارد که بدون تحقق آن ها، حد بر سارق اجرا نمی شود. پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی، آیه سرقت را با رویکرد فقهی و حقوقی بررسی نموده است.

    کلیدواژگان: آیات 38 و 39 سوره مائده، قانون مجازات اسلامی، سرقت، فقه و حقوق، قطع
  • مهدی هلالی* صفحات 21-46

    کودک آزاری از جمله معضلات اجتماعی می باشد که همیشه دارای آمار سیاه بالایی بوده است. به این معنی که بسیاری از جرایم منجر به کودک آزاری به دلایل مختلفی از جانب بزهکار، جامعه و حتی از جانب بزه دیده کتمان می گردند. یکی از انواع کودک آزاری، کودک آزاری جنسی می باشد، که دارای اثرات بسیار خطرناک تر از سایر انواع کودک آزاری می باشد. که این مورد هم در جسم کودک و هم در روان او می تواند آثار نامناسبی به همراه داشته باشد؛ و در صورتی که به روش مناسب با این مسئله مهم برخورد نشود در آینده می تواند زمینه ساز گسترش این پدیده شوم اجتماعی و همچنین تبدیل بزه دیدگان این جرم به عنوان بزهکاران آینده باشد. که در زمینه بررسی جرم کودک آزاری جنسی از جمله تعاریف مرتبط و طرز مقابله با آن و مجازات مرتکبین آن منابع حقوقی کشور و همچنین منابع فقهی را به عنوان منبع قانون گذاری در کشور مورد مطالعه قرار می دهیم. که بررسی و مطالعه این موارد منجر به ارزیابی تناسب جرم و مجازات در این زمینه و امکان اتخاذ تدابیر کاهش این جرم و مجازات مرتکبین آن ها می شود و می-توان پاسخ این پرسش را یافت که آیا این اقدامات در زمینه فقهی و حقوقی می توانند با جرم مذکور و قبحش برخورد مناسبی داشته باشد؟

    کلیدواژگان: کودک آزاری، کودک آزاری جنسی، کودک آزاری جنسی در فقه امامیه، قانون حمایت از اطفال و نوجوانان
  • محبوبه خداداده تهرانی*، مریم خداداده تهرانی صفحات 47-64

    اعتیادوالدین،به عنوان یک عامل کاهش کارکردهای مثبت خانواده نسبت به کودکان،زمینه های بزهدیدگی کودکان درمحیط معیوب ونامطلوب خانواده رافراهم و یاحتی تشدیدمی کند.بنابراین،اعتیادوالدین رابر اساس موازین جرم شناختی می توان یک «موقعیت خطرآفرین» برای کودکان حاضردرمحیط خانواده محسوب کرد.این موقعیت خطرزامی تواند احتمال بزهدیدگی کودکان راچه ازسوی والدین به عنوان عوامل درون خانوادگی و چه ازسوی دیگرافرادبه عنوان عوامل برون خانوادگی افزایش دهد.ازجمله موضوعات مهمی که درارتباط بابحث اعتیادوالدین واثرآن بربزهدیدگی کودکان قابل طرح وبررسی است،آن است که پیشگیری وضعی ازبزهدیدگی کودکان درچنین خانواده هایی،بایدبه عنوان یک وظیفه مبتنی براحساس مسئولیت اجتماعی نسبت به این قبیل کودکان،برای دولت ودیگرنهادهای مربوطه و حتی برای خودوالدین مطرح باشد.این پیشگیری می تواندازطریق کاربست راهکارهای ناظربرخودوالدین یاکسانی که به نحوی موجبات بزهدیدگی کودکان به واسطه اعتیادوالدینشان رافراهم کرده اندوراهکارهای ناظربرموقعیت (منظور، محیط خانواده)عملیاتی گردد.به نظرمی رسدازجمله اصلی ترین راهکارهایی که به منظور پیشگیری ازبزهدیدگی کودکان می توان ارایه کرد،ارتقای مهارت هاو توانمندی های والدین درفرزندپروری است که نسبت به والدین معتاد،مبتنی برترک اولیه اعتیادوتلاش برای درپیش گرفتن یک زندگی سالم وهدفمندومبتنی براحساس مسئولیت نسبت به فرزندان است.دراین تحقیق، ضمن شناسایی مفهوم پیشگیری وضعی یا موقعیت مدار،سه دسته ازعوامل اقتصادی، اجتماعی، محیطی و فرهنگی را به عنوان عوامل بزهدیدگی کودکان در خانواده های والد- معتاد بررسی کرده ایم و مهم ترین راهبردهای ناظر بر پیشگیری وضعی از بزهدیدگی این کودکان را تحلیل نموده ایم.

    کلیدواژگان: بزهدیدگی کودکان، پیشگیری از بزهدیدگی، خانواده نامطلوب، والدین معتاد، پیشگیری وضعی
  • سید احمد عسگری ارجنکی* صفحات 65-116

    روند رسیدگی به جرایم کودکان و نوجوانان به دلیل شرایط خاص آنان مستلزم وجود نظام دادرسی ویژه ای است که با بهره گیری از نهادها و آیین دادرسی ویژه، خاص بودن بزهکاری آنان را مورد توجه قرار داده است. نظام دادرسی کودکان و نوجوانان باید از یک سو قادر به اصلاح آنان و از سوی دیگر بتواند حقوق بنیادین آنها را در سراسر روند رسیدگی تضمین نماید. قانون آیین دادرسی کیفری 1378 با توجه به فقدان حکم خاص در برخی موارد امکان اعمال مقررات عمومی نسبت به اطفال وجود دارد. قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 قانونگذار تشریفات ویژه ای را برای تحقیقات مقدماتی، محاکمه و نحوه اجرای تصمیمات قضایی مربوط به کودکان و نوجوانان تعریف کرده است. قانون جدید نوعی دادرسی افتراقی برای اطفال بزهکار و اشخاص کمتر از 15 سال و کودکان بالغ کمتر از 18 سال تدارک دیده است که جنبه انعطاف پذیرو سریع دارد و به گونه ای است که قاضی بر اساس آنها بیشتر به دنبال بازپروری و تربیت طفل است تا مجازات آن، به علاوه در مورد جرایم افراد زیر 15 سال، وظایف تحقیق و دادرسی را یک قاضی انجام می دهد و نهاد خانواده و والدین در کلیه مراحل فرآیند کیفری حضور داشته و با نظام عدالت کیفری همکاری می کنند. به موجب این مواد رسیدگی مقدماتی از جمله تعقیب و تحقیق توسط دادرس یا به درخواست او توسط قاضی تحقیق انجام می گیرد و دادگاه کلیه ی وظایفی که برابر قانون به عهده ضابطان دادگستری است را راسا انجام می دهد.

    کلیدواژگان: تشریفات رسیدگی، نوجوان، دادرسی افتراقی، صلاحیت محاکم، جرایم اطفال
  • جواد حدادپور* صفحات 117-138

    علم قاضی روش و یا اصولی است که آن باید از طرق مختلف برای مستند و مستدل بودن حکم که صادر میکن ند اقدام نماید. در مرحله اول استناد به مواد قانونی که مدون است و دوم به اماره قضایی و در مرحله سوم به اصول عملیه، قابل به ذکر است اصول عملیه خاص نیز وجود دارد مانند: اصاله الصحه و مصادیق آن که خود یک قاعده است و مدرک آن قرآن - روایات- اجماع-سیره- و عقل میباشد. اما تصمیماتی که قضات میگیرند دونوع است یکی قرار که در دادسراها صادر میشود ودیگری رای در دادگاه ها، زمانی که دادگاه تشخیص دهد که موضوع دعوا جنبه فنی و تخصصی دارد به کارشناس میتواند ارجاع دهد و نظر کارشناس برای روشن شدن موضوع دعوا برای قاضی جنبه ی علمی دارد و آگاهی پیدا میکند نسبت به مقصر بودن ونبودن یا اعلام جرم که آیا اتفاق افتاده یا خیر.در هر صورت قاضی نمیتواند با شک و گمان و ظن حکم دهد و این نوع روش صحیح نیست.طبق اصل 37 قانون اساسی که مقرر میدارد.اصل برایت یعنی باید بنا را بر بی گناهی افراد گذاشت تا اینکه با رسیدگی صحیح و عادلانه جرم کسی در یک مرجع صالح قانونی ثابت شود. این اصل نه تنها در امر کیفری بلکه در دعاوی حقوقی و مدنی نیز جاری بود و هر شخص بری الذمه محسوب میشود و مگر اینکه دین او ثابت شود.

    کلیدواژگان: علم قاضی، ادله اثبات، قانون، امور کیفری، امور مدنی
  • حامد رستمی نجف آبادی*، محمدرضا حق شناس صفحات 139-158

    از جمله قرارهایی که مقام قضایی برای دسترسی به متهم و امکان جبران خسارت بزه دیده صادر می کند، قرار «اخذ کفیل با تعیین وجه الکفاله» است. شخص حقوقی می تواند در تمام فعالیت های قانونی شرکت و به تبع آن دارای مسئولیت مدنی و کیفری شود. براساس تبصره ماده 221 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 4/12/1392، شخص حقوقی نیز می تواند کفیل متهم شود. اما اطلاق حکم در تبصره مذکور موجب ابهام قانونی و تعارض با برخی قوانین مبنایی می گردد. پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی و گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه ای به بررسی شرایط و محدودیت های کفالت توسط شخص حقوقی می پردازد. نتیجه پژوهش آنکه در مورد کفالت اشخاص حقوقی باید قایل به تفکیک شد. کفالت شخص حقوقی دولتی به طور کلی خلاف قواعد حقوقی و غیرقابل توجیه است. کفالت توسط شخص حقوقی غیر دولتی با دو شرط قابل پذیرش است: کفالت از متهم مورد نظر در راستای منافع شخص حقوقی و با تصمیم مرجع صالح در سطح مدیریت شخص حقوقی صورت گرفته باشد. کفالت از سوی موقوفه نیز با توجه به شخصیت حقوقی آن، مشروط به سازگاری با شرایط وقفنامه یا موافقت جمیع موقوف علیهم در وقف خاص است.

    کلیدواژگان: آیین دادرسی کیفری، قرار تامین، کفالت، شخص حقوقی
|
  • Mohammad Resayi, Meysam Abassilahroodi, Mohammad Abassilahroodi Pages 7-20

    The role of Islamic teachings in improving the social and organizational environment of reducing crime, as well as the place of approaches of Islamic teachings in the crime prevention program and the Islamic legal system, is of particular importance. In Islamic criminal jurisprudence, the crime of theft is the only financial crime that is subject to Hudud crimes with special conditions. The Holy Qur'an, as the main source of Islamic law in verse 38 of Surah Ma'idah, has ruled that the thief should cut off the hands of men and women, and this ruling is considered as one of the limits; But it is clear that the details of this general rule must be sought in the light of tradition and statutes. By examining the verse of theft, we have benefited from the jurisprudential and legal interpretations that the application of the application of the amputation of the theft's fingers requires meeting some pre- requirements in the theft theirselves requires conditions in the person of the thief, the act of theft and how to do it and the stolen property. In addition, the execution of hadd also has conditions that not meeting them, hadd will not be performed on the thief. The present study has investigated the verse of theft through a descriptive- analytical method based on a jurisprudential and legal approach.

    Keywords: Verses 38, 39 of Surah Ma'idah, Islamic Penal Code, Theft, Jurisprudence, Law, Cut off the hand
  • Mehdi Helali Pages 21-46

    Child abuse is one of the social problems that has always had a high black figure. This means that many crimes leading to child abuse are concealed by the offender, society and even the victim for a variety of reasons. One type of child abuse is child sexual abuse, which has far more dangerous effects than other types of child abuse. This can have adverse effects on both the child's body and mind; And if this important issue is not dealt with properly, in the future, it can pave the way for the spread of this sinister social event, as well as changing the victims of this crime into future criminals. In the field of investigating the crime of child sexual abuse, including related definitions and how to deal with it and punish the perpetrators, we study the legal resources of the country as well as jurisprudential sources as a source of legislation in the country. The study of these cases leads to the assessment of the appropriateness of crime and punishment in this field and the possibility of taking measures to reduce this crime and punish their perpetrators, and the answer can be found to the question of whether these measures are in the field of jurisprudence and law. Can they deal with the crime and its ugliness properly?

    Keywords: Child Sexual Abuse, child, youth protection act, imami jurisprudence, pornography, child victimization
  • Mahboobeh Khodadadehtehrani*, Maryam Khodadadehtehrani Pages 47-64

    Parental addiction, as a factor in reducing the positive functions of the family towards children, provides the grounds for children to be victimized in a defective and unfavorable family environment. Therefore, according to criminological criteria, parental addiction can be considered as a "dangerous situation" for children in the family environment. Such a risky environment may lead to the victimization of children wether by their parents, as intra- family factors, and others, as the external ones. One of the important issues that can be discussed in relation to the discussion of parental addiction and its effect on child victimization is that the prevention of child victimization in such families should be a task based on social responsibility towards Such children undertaken by the state and other concerning authorities and even by parents themselves. The result of this study is that this prevention can be implemented through the application of strategies that monitor the parents themselves or those who have somehow caused the victimization of children due to their parents' addiction, and strategies that monitor the situation (meaning, family environment). . The most important finding of the present study is that one of the main strategies that can be offered to prevent child victimization is to improve the skills and abilities of parents in parenting, which is based on the initial withdrawal of addiction and effort from addicted parents. To lead a healthy and purposeful life based on a sense of responsibility towards children. In this study, while identifying the concept of situational prevention or situation- oriented, we have examined three categories of economic, social, environmental and cultural factors as factors of child victimization in parent- addicted families and the most important strategies for situational prevention of crime. We have analyzed the vision of these children.

    Keywords: Child victimization, victim prevention, adverse family, addicted parents, situational prevention
  • Seyed ahmad Asgariarjenaki Pages 65-116

    The crimes of children due to special circumstances require special justice system that utilizes institutions and special procedures, special attention to their crime. Children's justice system should be able to modify them on the one hand and on the other hand can guarantee fundamental rights to all over the investigations. The Code of Criminal Procedure 1998 given the lack of specific penalty in some cases to apply general rules to the children there. The Code of Criminal Procedure Act of 2013 special legislative procedure for preliminary investigation, trial and execution of judicial decisions relating to children and adolescents is defined. The penalties are in addition to those under 15 years of crime, investigation and prosecution duties of a judge and the family and parents in all stages of the criminal process involved with the criminal justice system work. According to the preliminary investigation of the prosecution and investigation by a judge or a request made by the investigating judge and the court of all the tasks that the law of the court is restraining the spur.

    Keywords: Procedures, Juvenile, Differential Procedure, Competency Courts, CrimesChildren, Judge Court, Child
  • Javad Haddadpoor Pages 117-138

    Judge knowledge is a method or principles that it should act in various ways to document and justify the verdict they issue. In the first stage, citing legal materials that are codified, and secondly, judicial statistics, and in the third stage, practical principles, it is worth mentioning that there are special practical principles, such as: Asalah al- Saha and its examples, which is a rule and the proof of which is the Qur'an. sayings- consensus – the lifestyle of prophet muhammad and his household (pbut)- and reason. But there are two types of decisions that judges make, one of the is orders (at the preliminary stage) , and the other is the verdict issued by courts concerning the cases of technical and specialized nature, so they are referred to expertise. therefore, to find the truth, the nature of the case finds som scientific aspect with judges, because they issue verdicts on the guiltiness or non- guiltinrss of either parties. nevertheless, judges may not issue verdicts while they are in a state of doubt. And is aware of the guilt and innocence or the declaration of guilt, whether it happened or not, and in any case, the judge can not rule with suspicion and suspicion, and this type of method is not correct. According to the codified laws, and if he does not find any cases, he will issue a verdict bassed on authentic Islamic sources or valid fatwas, and he will not be able to refuse to be examined and issue a verdict due to silence and shortcomings or brevity or conflict of laws.

    Keywords: Judge knowledge, persuasion of conscience, practical principles, referral toan expert, judicial statistics
  • Hamed Rostaminajafabadi*, Mohammadreza Haghshenas Pages 139-158

    One of the orders can be granted by the judicial authority for access to the accused party and the possibility of compensating the injured party is the order to "obtain a guarantor by determining the amount of bail". A legal person can participate in all legal activities and consequently have civil and criminal liability. According to Article 221 of the Criminal Procedure code, a legal person can also stand bailing. However, the the letter of the sentence in the mentioned note causes legal ambiguity and may conflict with some basic laws. The present study examines the conditions and limitations of legal person's standing bail by descriptive- analytical method and data collection by library method. The result of the research is that in the case of standing bail by a legal entity, a distinction should be made. The standing bail of a state legal person is generally against legal rules and unjustifiable. Bail is acceptable by a non- governmental legal entity with two conditions: the bail of the accused party in the interests of the legal entity and with the decision of the competent authority at the level of management of the legal entity. standing bail by the endowment, depending on its legal personality, is subject to compliance with the terms of the endowment letter or the agreement of the endowed against the special endowment.

    Keywords: Criminal procedure law, Injunction of bail, Bail, Legal Entity